De geboorte van een kind

Tijdens de geboorte gebeurt er niet alleen veel met de moeder en het kind. Ook de vader maakt een metamorfose door. Hij ontwikkelt zich van supporter tot coach.

Ieder kind weet instinctief waar het naar toe moet als het geboorteproces op gang komt. Maar krijgt het wel de ruimte om naar buiten te komen? Misschien is het lichaam van de moeder door de pijn zo gespannen, dat de uitgang als het ware geblokkeerd wordt. Of ligt het hoofdje gedraaid waardoor de bevalling langer gaat duren of zelfs medische hulp nodig is.

In ieder geval is de rol van de vader altijd onontbeerlijk. In de zwangerschap heeft hij geleerd om van de zijlijn af te komen, om in liefdevol, voelend contact zijn partner te steunen en zijn kind de ruimte te geven. Ook tijdens de bevalling blijft hij in contact met zijn vrouw en kind en voelt wat zij nodig hebben. Ook als het moeilijk is of als het anders verloopt dan verwacht.

Gevolg is dat zijn vrouw zich gesteund voelt - ze hoeft dit niet alleen te doen - en zich op haar man richt en zijn aanwijzingen volgt. Hierdoor komt er ruimte. Het kind voelt zich nu ook gesteund: zijn moeder werkt om de weg naar buiten groot genoeg te maken en de zachte hand van de vader vertelt hem dat het goed is.

Door de vertrouwensband die is opgebouwd tijdens de zwangerschap, kan de geboorte gaan zoals deze gaat, voor zowel de vader, de moeder als het kind. En het goede gevoel dat "we dat toch maar mooi met ons drietjes gedaan hebben", zal hen altijd bij blijven, ook als de geboorte anders is verlopen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Westhaag 5         5346 LA         Oss         T 0412 651547         E inekealards@zonnet.nl